Loading...
tr usd
USD
0.35%
Amerikan Doları
32,59 TRY
tr euro
EURO
0.36%
Euro
34,86 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.26%
Euro Amerikan Doları
1,07 TRY
bist-100
BIST
1.59%
Bist 100
9.676,24 TRY
usd gau
Petrol
0.48%
Brent Petrol
87,53 USD
gau
GR. ALTIN
0.82%
Gram Altın
2.504,96 TRY
tr btc
BTC
2.64%
Bitcoin
2.129.672,43 TRY

Depremden Sonra Beş Kurum Ayrı Ayrı İncelemelerini Tamamladı, Finansman Etkiyi Ortaya Koydu! Milyarlarca Dolar Maliyet Çıkması Kesin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazı ilk olarak Başvur.co sayfasında yayınlanmıştır.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından yaşanılan can kaybı, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. 40 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, yüzbinlerce kişinin yaralandığı deprem felaketinin ardından bir yandan da uzmanların bölgedeki çalışmaları başladı. İşi ekonomi olanlar ise, depremin ortaya çıkaracağı maliyet hakkında hesaplar yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son bildirdiğine göre, 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiği öğrenilmişti. Toplamda 11 ili etkileyen depremlerin ekonomik hasarı da ortaya çıkmaya başladı. Rakamlardan yola çıkan ve bölgenin temel geçim kaynakları ile ülke ekonomisine olan katkılarını göz önüne alan uzman isimler, depremlerin Türkiye ekonomisine maliyetini hesapladı. Beş ayrı kurumun yaptığı hesap dikkat çekerken, en iyimser tabloda bile milyarlarca dolarlık maliyet ortaya çıktığı görüldü. İşte detaylar…

TÜRKONFED, MALİYETİ HESAPLADI

Deprem sonrası ilk hesabı yapan isim, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olmuştu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisi için yaratacağı maliyeti gözler önüne seren TÜRKONFED, hesabı sonrasında, 84 milyar doları aşan mali hasar öngördüğünü duyurdu.

MODDY’S SİGORTA GİDERLERİNİ GÖZ ARDI ETMEDİ

Bir başka hesap da Moody’s’den geldi. Türkiye’de meydana gelen depremlerin ekonomik kayıplarını değerlendiren Moody’s, kaybın 25 milyar dolar seviyesinde olabileceğini tahmin ederken; sigorta kapsamındaki zararlarının da rakamsal etkisini araştırdı. Moody’s’in hesabına göre sigorta kapsamındaki etki, 5 milyar doları aşacak.

FITCH SİGORTALANABİLİR KAYBI ÖLÇTÜ

Kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings de bir değerlendirme yaparak hem Türkiye’deki hem de Suriye’deki depremlerin kaybını ölçtü. Sigortalanabilir kaybı ölçmenin zor olduğunun altını çizen Fitch; kaybın 2 milyar doları aşarak, 4 milyar dolara kadar ulaşabileceğini öngördü.

GOLDMAN SACHS, BÜYÜMEYİ DEĞERLENDİRDİ

Dünyaca ünlü bankalardan biri olan Goldman Sachs ise, daha çok büyüme rakamlarına odakladı. Gölcük depremi olarak 1999 Marmara depremi ile kıyaslayarak, bir öngörü geliştiren ünlü banka, açıklamasında; “1999 Marmara depremi GSYH’daki payı, şimdiki depremin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkiledi. Bir akademik çalışma, o depremin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ettiğini ortaya koydu. Bu sonuçlar ve bölgenin büyümedeki payı dikkate alındığında geçen haftaki depremin GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceğini hesaplıyoruz” ifadelerine yer verdi.

JP MORGAN, FİZİKİ MALİYETİ BAZ ALDI

Son tahmin ise JP Morgan’dan geldi. ABD merkezli bir yatırım bankası olan JP Morgan, depremlerin fiziki maliyetinin hesabını yaptı. Bu hesaba göre, 25 milyar dolar hasar kaçınılmazken, hasarın GSYH’nin yüzde 2,5’ini etkilemesi söz konusu.

Daha fazla okumak için Depremden Sonra Beş Kurum Ayrı Ayrı İncelemelerini Tamamladı, Finansman Etkiyi Ortaya Koydu! Milyarlarca Dolar Maliyet Çıkması Kesin! ziyaret edebilirsiniz.

medyazar.com

Depremden Sonra Beş Kurum Ayrı Ayrı İncelemelerini Tamamladı, Finansman Etkiyi Ortaya Koydu! Milyarlarca Dolar Maliyet Çıkması Kesin!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!