22 Ekim TARİHTE BUGÜN

tarihte bugün

TARİHTE BUGÜN 22 Ekim 

1919 – Amasya’da, İstanbul Hükümeti ile Heyet-i Temsiliye arasında Amasya Protokolü imzalandı. 1953 – Laos, Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. 1962 – ABD’nin Türkiye ve İtalya’ya, SSCB’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile Küba Füze Krizi başladı. 1964 – Jean-Paul Sartre, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı fakat ödülü geri çevirdi. 2009 – Windows 7, resmî olarak piyasaya çıktı. 🎂Doğumlar Nadir Şah (d. 1688) Doris Lessing (d. 1919) 🪦 Ölümler Paul Cézanne (ö. 1906)

TARİHTE BUGÜN  Amasya Protokolü

Amasya Protokolü veya Amasya Görüşmeleri, İstanbul Hükümeti ile Heyet-i Temsiliye arasında 22 Ekim 1919’da yapılan protokoldür. Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Bekir Sami Beylerle birlikte 18 Ekim 1919’da Amasya’ya gelerek Salih Paşa ile 20 Ekim’de görüşmelere başladılar ve Sivas Kongresi’nce kabul edilen esaslar üzerinde görüşmeler başladı. Sonuç ve Önemi Osmanlı yönetimi İstanbul’da toplanması şartıyla Mebusan Meclisi’nin açılmasını kabul etti. Temsil Kurulu rızasını almadan barış görüşmesine gitmeme kararını reddetti. İstanbul Hükümeti, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni ve Temsil kurulunu tanıdı. Anadolu hareketi İstanbul hükûmetine karşı siyasal bir başarı kazandı. İstanbul Hükümeti, Atatürk’ün deyimiyle Anadolu’ya tabi olmak zorunda kaldı. İstanbul Hükûmeti Temsil Heyetini tanımak istemedi.

 

TARİHTE BUGÜN  Laos Bağımsızlığını İlan Etti

Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane’dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir.

TARİHTE BUGÜN Küba Füze Krizi

Küba Füze Krizi, ABD’nin Türkiye ve İtalya’ya, SSCB’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile başlayan; Ekim 1962’de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren ve dünyayı nükleer savaş tehdidi altında bırakan bunalımdır. Küba Füze Krizi ya da diğer adıyla Ekim Füzeleri bunalımının en önemli özelliği, nükleer silahlara sahip iki süper gücün dünyada ilk kez doğrudan karşı karşıya gelmesidir. Küba Füze Krizi bunalımının temelinde yatan asıl neden ise Amerikan Hükümeti’nin Fidel Castro rejimini devirmek istemesidir.

Exit mobile version