Kaygan Zemin
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. GÜNLÜKLER (20 Aralık 2023)

GÜNLÜKLER (20 Aralık 2023)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BORSACILIK

“Yıl 1989, yer Tophane…

İstanbul Menkul Krymetler Borsası binasının hemen yan sokağında kurulmuş pazar yerindeyiz. Sokağa taşmış bir borsa işlem salonunun doğal bir üyesi olarak, hisse senedi alım satımı yapan tüccarların arasında dolaşmak o yıllarda büyük ayrıcalık. O dönemi yaşamış bir acemi olarak deneyimlerimi anımsadıkça bana bir gülme gelir. 30 sene öncesinin borsacılığı bugünlerden hayli farklı başlamıştı. Bu farkın gelirler üzerinde de büyük bir izdüşümü vardı. O dönemin borsa simsarları 1.000 TL karşılığı bir işlem için 50 TL komisyon kazanabiliyordu. Hisse senedi almak, azlık içerdiği için, çok pahalı bir işlemdi. O dönemin komisyonları %5’lere bile dayanabiliyordu. Kısa sürede bu komisyonlar kendini dengeledi, serbest ticaret kuralları ile balon hızlı söndü.” (Ortak ol, zengin ol kitabından, Burçin Mavituna, Syf 31)

[Yukarıdaki yazıyı alma nedenim o satırlara çok da uzak olmayan kısa bir dönem Karaköy’de Suat beyin EMİN KİMYA LTD. ŞTİ’NDE (dözde 1/3 ortsğı olarak) çalışırken ben de borsa oynamak için bir İzmirli bir sanayi şirketinden ufak bir hisse senedi satın aldım o sokak simsarlarından. Kötü durumdaki firmanın bir gün ayağa kaldırılacağını düşünerek almıştım. Zamanında Türkiye’nin tanınmış firmalarından biriydi. Maalesef yine de battı firma.]

***

NAZARLIK

Negatif enerjiden korunmak için nazarlık,  tütsü falan yapıyorlarmış eskiler. Demek ki sonradan alışkanlık haline gelmiş, dahası bütün dünyada din farkı gözetmeksizin moda haline gelmiş. Şimdi birçok malda nazarlık şekilleri yapılır oldu.

***

GÜNLÜKLER (20 Aralık 2023)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!