Kahveler ve Alıntılar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. KEMALETTİN TUĞCU

KEMALETTİN TUĞCU

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk eserlerinde akla ilk gelen yazarlarından olan Kemalettin Tuğcu, Türk edebiyatına 400’ün üzerinde eser kazandırdı.

Romanlarında duygu ve sevgi ağırlıklı temalar işleyen ve bazı romanları filme alınan Tuğcu, Çocuklar için, Çırak Uçman, İzciler Kralı, İzci Çocuk, Araba ile Dünya Turu adlı eserlerin de aralarında bulunduğu çeşitli kitapları Türkçe’ye kazandırdı.

—000—

YAZARIN ÖNE ÇIKAN BAZI ESERLERİ

Üvey Baba, Küçük Hanım, Sokak Çocuğu, Yetim Ali, Ahretlik, Korkunç Yıllar, Hırsızın Oğlu, Yetim Yılı, Ayşecik, Unutulan Çocuk, Yolunu Şaşıran Adam, Kimsesiz Çocuklar, Anasının Kuzusu, Yer Altında Bir Şehir, Ah Bu Çocuklar. Eskici Baba, MaymunlarAdası, Serseri Çocuklar, Babasının Oğlu, Köyden Gelen Yabancı, Pasifikte Bir Türk Genci, Balıkçı Güzeli, Çocuklar Adası, Öksüz Oğlan, Adını Değiştiren Çocuk, Altın Bilezik, İncili Terlik, Düşkün Çocuk, Sokak Çocuğu, Köyünü Unutan Adam, Yuvadan Uzak, Zavallı Büyük Baba, Küçük Serseri, Dağdaki Yabancı, Şeytan Çocuk, Annelerin Çilesi, Cambazın Kızı, Yılanlı Bağ, Yetim Ali, Annesizler, Köyden Gelen Kız, Zavallı Çocuk, Aferin Yaşar, Sokak Köpeği, Bir Ocak Söndü, Süt Kardeşler, Baba Evi, Kuklacı, Bir Garip Kızcağız, Babam ve Ben, Kuyulu Bahçe, Benim Annem,

Bu Çocuk Kimin, Toprak Adamları, Babasızlar,

Balıkçının Kızı, Ana Hakkı

1902

Çengelköy’de dünyaya geldi.

Ayakları içe dönük doğan, bu nedenle okula devam edemeyen usta yazar, kendisinden 16 ay büyük ağabey Nurettin’e babası tarafından ders verilirken okuma yazmayı öğrendi. Babasının kitaplığındaki kitapları okuyarak kendi kendini yetiştirdi ve dayısından öğrendiği Fransızcayı çeviri yapabilecek kadar ilerletti.

1915

İlk Romanını 13 yaşındayken yazan Tuğcu, romanı yayımlanmadan havuzda yaktı.

1919

İlk yazıları “Yavrutürk’dergisinde yayımlanan Tuğcu, Sultanahmet’te, Camlı Köşk adlı kimya enstitüsünde Ligor Bey adlı bir Rum’un eski harflerle yazılmış, “Kimyayı Hayatı” isimli kitabını yeni harflere çevirdi.

1928

Devlet Demiryollarında Ankara yakınlarındaki Irmak-Çankırı Demiryolu yapımında Ambar memuru olarak görev yaptı.1 Kasımda gerçekleşen Harf Devrimi sonrasında Çengelköy’de bir fırında

esnafa yeni harfleri öğretti. 1932

Yazı ve yayın hayatına duyduğu büyük ilgi sonucu Türkiye Yayınevine girdi ve 1934’te idarecilik görevini üstlendi.

1939

Usta kalemin aylık dergi Ev-İş-Kadın adlı dergide yönetici olarak görev almasının ardından, dergi yüksek tirajlara ulaştı.

1955

Doğan Kardeş dergisinde 1995’te müdür olarak çalışmaya başladı.

1974

İdare müdürlüğü yaptığı Doğan Kardeş Matbaasından EMEKLİ oldu. Tuğcu, romanlarında eğitime büyük önem verdi ve pek çok kuşağa okuma alışkanlığı kazandırdı.

1992 “Son 40 Yılda Çocuk Dünyasına Hizmet”ödülüne layık görüldü.

1996

Kemalettin Tuğcu, 18 Ekim’de Çengelköy’de yaşama VEDA etti.

KEMALETTİN TUĞCU
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!