Kahveler ve Alıntılar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. MONTESQUİEU’NÜN İRAN MEKTUPLARI” ADLI ESERİNDEN

MONTESQUİEU’NÜN İRAN MEKTUPLARI” ADLI ESERİNDEN

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Montesquieu’nün (1689-1755) 1721 yılında ilk basımı Amsterdam’da gerçekleşen “İran Mektupları” adlı eserinde bir mektup var aşağıda! İyi okuyun ama…)

MEKTUP ON DOKUZ

Usbek’ten dostu Rustan’a

İsfehan
.
Tokat’da ancak sekiz gün kaldık. Otuz beş günlük bir yürüyüşten sonra İzmir’e geldik…

Tokat’tan İzmir’e kadar, bütün bu saha içinde kayda değer başkaca bir şehir yoktur. Osmanlı İmparatorluğu’nun zaafını büyük bir hayretle görmüş oldum. Bu hasta gövde,  kendini tatlı ve mutedil rejimle ayakta tutmuyor; bil’akis gittikçe varlığını yıpratan ve devamlı surette içini kemiren şiddet tedbirlerine başvuruyor.

Paşalar ancak para kuvveti sayesinde bu mevkilere tayin ediliyorlar.  Bütün servetlerini bu uğurda harcamış ve çırılçıplak hale düşmüş olduklarından, tayin edildikleri vilayetlere, işgal mıntıkasına giren birer fatih edasıyla geliyor ve işin başına geçer geçmez her tarafı soyup sömürmekten başka bir şey düşünmüyorlar. Askerler mütecaviz ve küstah; keyif ve heveslerinden başka emir ve kumanda tanımıyorlar. Her taraf yıkık dökük; köylüler me’yus, toprak ekimi ve ticari hayat tamamıyle felç olmuş halde.

Bu serlik ve şiddet rejiminde, ne gariptir ki, cezasız kalmak ümidi her tarafta hakim! Toprak mülkiyeti emniyeti yok; bu sebeple de toprağı işleme gayreti de son derece yavaş. Hükümet icra edenlerin keyfi muamelelerine karşı koyabilecek ne bir sıfat ne de bir hak mana taşıyabiliyor’!

Vahşet halinde sömürülen bu diyarda her türlü zanaat ve ince san’at ihmal edilmiş. O kadar ki, bu milletim mümtaz vasfı olan askerlik sa’natı bile ihmal edilmiş bir halde.

Beri tarafta Avrupalılar, her gün büyük bir gayret ve ihtimamla nurlanıp yükselirken bunlar, eski cehalet devrinden bir türlü çıkmak istemiyorlar; hatta, garbın ilmi ve fenni keşiflerini, ancak kendi aleyhlerine binlerce defa kullanmalarından sonra, benimsemek zahmetine katlanmaya razı olabiliyorlar. Bu yer insanlarının ne deniz hakkında esaslı bir bilgileri, ne de deniz seyrü seferi üzerinde bir maharetleri kalmış. Ticarete ise hiç akıl erdiremiyorlar. Bütün temennileri, çalışkan ve becerikli Avrupalıların yurtlarına gelip yerleşmeleri ve kendilerine yardımda bulunmalarıdır. Bunlara tanıyacakları imtiyazlar sayesinde kendi keselerini de dolduracaklarını umuyorlar!..

Bu derece geniş bir memleket sathı üzerinden geçtiğim halde, zengin ve müreffeh denebilecek bir şehir olarak yalnız İzmir’i bulabildim. Onu da Avrupalılar bu hale getirebilmişler.

İşte böyle aziz Rustan!…Bu imparatorluk için sana halisane ve hakikat ifade edecek bir fikrimi ister misin: Bu gidişle iki asıra kalmayacak, bu imparatorluk bazı fatihlerin muzafferiyet  meydanı hale dönüşecek.

İzmir, 02 Kasım 1711

MONTESQUİEU’NÜN İRAN MEKTUPLARI” ADLI ESERİNDEN
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!