Online Vize nedir?
E-Vize, yolcuları uzun süreli ve yorucu bürokratik işlemlerden kurtarmanın yanı sıra zamandan tasarruf etme ve havalimanında kapıda verilen vizelere bir alternatif oluşturma amacı ile geliştirilmiş bir sistemdir.
Online vize olarak da bilinen bu sistem dahilinde çevrimiçi kullanıcılar, gitmek istedikleri ülkelere internet üzerinden vize başvurusu yapabiliyor. Vize başvurusu yapmayı düşünenler, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde elektronik vize uygulaması sayesinde seyahat belgelerini alabiliyorlar.
Online vize, daha çok turistik amaçlı veriliyor. Çalışma izni ya da öğrenci vizesi gibi durumlar için henüz bu sistem uygulanmıyor.
Online Vize nasıl alınır?
Vize alma prosedürleri ve talep edilen belgeler, ülkeden ülkeye göre değişiyor; ama işlem ana hatları ile her ülke için aynı şekilde ilerliyor. Online vize alabilmek için öncelikle gidilecek ülkenin bu hizmeti sağlıyor olması gerekiyor. Geçerli bir pasaporta sahip yolcular, talep edilen e-vize bedelini kredi kartı ile yatırıp işlemi tamamladıktan sonra belgenin çıktısını alarak sınır kapılarından direkt olarak geçebiliyor.
Örneğin ülkemize giriş yapmak isteyen birçok yabancı ülke vatandaşı, herhangi bir temsilciliğe gitmeden, sıra ve onay durumunu beklemeden, sadece pasaport bilgileri yardımı ile başvuruda bulunabilir, ödemelerini gerçekleştirdikten sonra da e-vize belgelerini alabilirler.
Online Vize veren ülkeler
Online vize uygulamasını kullanan ülkeler yıldan yıla artıyor. 2018 itibari ile dünya üzerinde 25 ülke bu sistemi kullanıyor:
ABD, Yeni Zelanda, Ermenistan, Bahreyn, Kamboçya, Yeşil Burun Adaları, Gabon, Gürcistan, Hindistan, Kenya, Kuveyt, Malezya, Moldova, Myanmar, Ruanda, São Tomé ve Príncipe, Singapur, Saint Kitts ve Nevis, Sri Lanka, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Uganda, Özbekistan, Zambiya ve Zimbabve.
Online Vize ücreti ne kadar?
E-vize ücreti, ülkeden ülkeye göre değişkenlik göstermekle beraber bazı ülkeler, anlaşmalı ülkelerden ücret talep etmez. Örneğin Türkiye, Katar ve Meksika vatandaşlarından vize ücreti istemez. (2018) Bu ülkelerin vatandaşları, ücretsiz bir şekilde online vize alabilirler.
kaynak: Tv5