Bu yazı ilk olarak Başvur.co sayfasında yayınlanmıştır.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu senelerdir yürütülen bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya kondu. Tarih boyunca pek çok yıkıcı depreme şahitlik eden ve özellikle de 1999 Gölcük depremi ile adından söz ettiren Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü ise dünya tarihinin en yıkıcı kara depremlerinden birisi ile ağır hasar aldı. Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından On binlerce bina yıkıldı, yüz binlercesi ise hasar aldı. 11 ili direkt olarak etkileyen ve edinilen son bilgilere göre 44 bini aşkın vatandaşın hayatına mal olan yıkıcı depremler, ülkenin diğer illerinde yaşayan vatandaşları da harekete geçirdi.
Senelerdir özellikle İstanbul iline yönelik deprem uyarılarında bulunan deprem uzmanları, Doğu Anadolu fay hattının harekete geçmesinin ardından Bingöl, Erzincan, Adana gibi iller için de ciddi uyarılarda bulunmaya başladı. Bu noktada İstanbul’u da göz ardı etmeyen ve Kahramanmaraş’ta yaşanan depreme benzer bir sarsıntının İstanbul’da yaşanması durumunda altında kalkılamayacak hasarların ortaya çıkacağına işaret eden uzmanlar hem yetkilileri hem de bina sakinlerini önlem almaya davet etti.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından başta İstanbul olmak üzere fay hattı tarafından tehdit edilen diğer illerde de vatandaşlar harekete geçti. Oturdukları binaları depreme karşı güçlendirmenin yollarını arayan vatandaşlar, karbon elyaf uygulamasını araştırmaya başladı. Peki, karbon elyaf uygulaması nedir, maliyeti ne kadardır?
KARBON ELYAF UYGULAMASI NEDİR?
Karbon elyaf uygulaması ile binaları ciddi oranlarda güçlendirmenin mümkün olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu uygulamada yapının üzerinde herhangi bir boya ya da sıvanın kalmaması gerektiğini belirtti. Betonun yüzeyine doğrudan yapıştırılan karbon elyafların mevsim şartlarının da göz önünde bulundurularak uygulanması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, betonun kötü durumda olması halinde çeşitli iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.
“TÜM YAPININ GÜÇLENDİRİLMESİ LAZIM!”
Uygulamanın yapılacağı betonun kötü olması durumunda tamir harçları ile onarımların yapılması gerektiğini sonrasında ise kullanılacak olan epoksinin mevsime uygun olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, şu açıklamada bulundu: “Epoksinin içerisinde bulunan dolgunun az olması, saf reçine kullanılması oldukça önemlidir. Katman sayısı arttıkça basınç dayanımı da artar. Kat sayısı 4- 5 kata kadar çıkabilir.”
Karbon elyaf uygulamasının daire bazında değil bina bazında uygulandığını da belirten uzmanlar, bölgesel uygulamaların binanın statiğini direkt olarak bozduğuna dikkat çekti.
KARBON ELYAF UYGULAMASININ MALİYETİ NE KADAR?
Daire bazında hesaplar yapan uzmanlar, mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında karbon elyaf uygulaması için daire başına 250- 300 bin TL’lik bir maliyetin ortaya çıktığını ifade etti.
Daha fazla okumak için Deprem Uzmanları Açıkladı! Karbon Elyaf İle Binaları Güçlendirmek Mümkün Mü? Karbon Elyaf Uygulaması Nedir? ziyaret edebilirsiniz.
medyazar.com