Bu yazı ilk olarak Başvur.co sayfasında yayınlanmıştır.
Hükümetlerin istekleri veya mevcut durumların getirileri sebebi ile dönem dönem sigorta kanunları yürürlüğe sokulmuş ve o kanunlara göre farklı emeklilik kriterleri belirlenmiştir. Bu kapsamda 1999, 2001, 2008 gibi tarihler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ayrı ayrı değerlendirilirken vatandaşların sigorta giriş tarihlerine göre sağlamaları gereken emeklilik şartları da değişiklik göstermiştir.
Emekli olma hayali kuran her vatandaş, sigorta giriş tarihine göre belirlenmiş olan emeklilik şartlarını yerine getirmelidir. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış olan kişilerin mağduriyetlerini giderebilmek için de 3 Mart tarihinde EYT yasası yürürlüğe girmiştir. Senelerdir emekli olmanın hayalini kuran ve o hayallerine yaş şartı sebebi ile kavuşamamış olan vatandaşlar, 3 Mart tarihinden bu yana emeklilik başvurularını oluşturmaya devam ederlerken uzmanlardan konu ile ilgili olarak önemli bir uyarı geldi. SSK ve Bağ- KUR arasında oluşan farkların EYT yasasında da geçerli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, o farklardan ötürü Bağ- KUR’luların emeklilik işlemlerinde çeşitli problemlerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.
PRİM ŞARTI AÇIKLANDI!
3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT yasası kapsamında belirlenmiş olan yeni emeklilik şartları açıklandı. Buna göre sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan SSK’lı kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresi ve azami 5 bin 975 prim günü, SSK’lı erkekler ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve azami 5 bin 975 prim günü şartları kapsamında emekli olabilecekler. Bağ- KUR’lu kadınlarda prim şartı 7 bin 200 gün, Bağ- KUR’lu erkeklerde prim şartı ise 9 bin gün olarak belirlendi.
SİGORTALILIK SÜRESİNİN ÖNEMİ YOK!
Uygulanan sisteme bakıldığında SSK ve Bağ- KUR’lular arasında prim günü şartı bakımından ciddi farkların olduğu bilinmektedir. Öte yandan çalışma hayatının 20 yılını SSK’lı son 3,5 yılını ise Bağ- KUR’lu olarak geçiren bir kişinin de SSK’lı gibi emekli olamayacağı da bilinmektedir.
Daha önce yapılmış olan açıklamalarda 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez Bağ- KUR’lu olarak çalışmaya başlamış olan erkekten 9 bin, kadından ise 7 bin 200 prim günü şartı arandığı belirtilmiştir. Ancak sonrasında ise Bağ- KUR’lular için sigortalılık sürelerinin herhangi bir anlam taşımadığı ifade edilmiştir.
1261 GÜN İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI!
İlk kez 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışma hayatları başlamış olan kişilerin birden fazla sigorta koluna bağlılıkları oldu ise hangi statüden emekli olacaklarına son 7 yıla bakarak karar veriliyordu. SSK’lıların ve Bağ- KUR’luların aralarında oluşan farklardan ötürü emeklilik süreci adına birçok tartışma yaşanırken son dönemlerde ortaya atılan bir iddia da ortalığı karıştırdı.
İddiaya göre 1 Ocak 1999 tarihinde sigortalı olan ve 1 Ocak 2020 tarihine kadar SSK’lı olarak çalışan bir kişi, o tarihten sonra kendi iş yerini açarak Bağ- KUR statüsüne geçiş yaptı ise emekliliğine Bağ- KUR kayıtlarına bakılarak karar verilecek. Bu durumda EYT ile birlikte yürürlüğe girmiş olan SSK’lı şartları değil diğer şartlar göz önünde bulundurulacak ve dolayısı ile de emekli olma süresi uzamış olacak.
Daha fazla okumak için EYT’de Yeni Sorun Ortaya Çıktı! Son 1261 Güne Dikkat! Emekli Olamayabilirsiniz! ziyaret edebilirsiniz.
medyazar.com