Dünya genelinde sürdürülebilirlik, işletmelerin ve toplumların geleceği için kritik bir öneme sahiptir. Paris iklim anlaşması ve anlaşmanın içerdiği karbon vergisi gibi konular, iş dünyasını çevresel sorumluluk almaya teşvik ediyor. Bu bağlamda tüketim tesisinizin çatısına veya araziye kurulacak GES (Güneş Enerji Sistemi) ile, karbon salımını engelleyerek çevreye zararı minimize edebilir, maddi kazanç sağlayabilir hem de yakın zamanda yürürlüğe girmesi muhtemel karbon vergisinden etkilenmeyebilirsiniz.
Sürdürülebilir ve maliyetsiz enerji kaynağı olan Güneş ile enerji ihtiyacını karşılayan işletmeler, rekabette avantaj kazandığı gibi artan çevre bilincinin etkisiyle de tercih edilmektedirler. Kurulum yapabileceğiniz Lisanssız GES kapasitesinin belirlenmesinde önemli noktalardan birisi de elektrik tüketim miktarınız kadar daha üretim yapabilmenizdir. Bu şekilde tüketiminizi karşılayarak fazla üretiminizi 10 yıl boyunca elektrik dağıtım şirketine satarak gelir elde edebilirsiniz. Tüketim yaptığınız noktada elektrik üretimi yapabileceğiniz gibi, farklı lokasyonlardaki elektrik tüketim aboneliklerinizin bulunması veya planlanan güçteki GES kurulumu için çatınızda yeterli alanın bulunmaması durumlarında tüketim birleştirmek suretiyle farklı lokasyonlarda da GES kurulumu yapabilirsiniz.
GES yatırım maliyetlerinin son dönemde azalmasıyla birlikte devlet teşviklerinin kullanılması durumunda GES yatırımları işletmeler için oldukça cazip hale gelmektedir. Belirli bir güç üzerindeki projelerin yararlanabildiği bu teşvikler bölgesel farklılık göstermekle birlikte genel olarak aşağıda yer almaktadır. – KDV muafiyeti – %20 – Gelir/kurumlar vergisi muafiyeti (Yatırım bedelinin %21 – %45’i kadar) – İşveren SGK primi desteği (6-10 yıl süre ile %25-%35 arasında) – Damga vergisi muafiyeti