Bu yazı ilk olarak Başvur.co sayfasında yayınlanmıştır.
Sigorta koluna ilişkin üç ayrı hizmet dökümü sunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu görevlilerinin 4/c yani eski adıyla Emekli Sandığı, kendi hesabına çalışan kişilerin 4/b yani eski adıyla Bağ-Kur, başkasının hesabına çalışan kişilerin ise 4/c yani SSK hizmet dökümünden emekli olmasına izin veriyor. Bu kapsamda, son yasalara göre, SSK’dan emekli olanlar, erken emeklilikle birlikte daha fazla maaş alırken; bu durumdan yararlanmak için birtakım usulsüzlükler gerçekleştiren ise, SGK’nın hedefinden kaçamıyor.
SSK’nın daha iyi bir emeklilik sunması nedeniyle pek çok kişi, özellikle maaşa tabi olan son 7 yılının en az 3,5 yılını SSK’da geçirmek istiyor. Bu da Bağ-Kurlu olarak çalışan kişinin ya da isteğe bağlı olarak sigorta yaptırarak çalışması gereken kişinin SSK’lıymış gibi kendisini göstermesi sorununu ortaya çıkarıyor. Bu soruna karşı gerekli önlemleri almış olan SGK, tespit edilmesi halinde çok ağır yaptırımları uygulamaya koyuyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar…
YANLIŞ SİGORTA TÜRÜNÜN CEZASI AĞIR
SGK’nın mevzuatına göre, özellikle de 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden, sahte işyeri ve sigortalılığın tespiti, ağır cezaların alınmasına neden oluyor. Kanun kapsamındaki idari cezalara ek olarak, Türk Ceza Kanunu yönünden de cezai yaptırımlar alabilen bu kişiler, her yıl sıkı denetimler ile tespit ediliyor. Hem sigortayı yaptıran hem de sigortayı yapan kişi sahtecilik ile suçlanırken; SGK’dan her iki kesime de ceza yağıyor.
SON OLARAK 35 BİN 612 KİŞİLİK TESPİT
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın verdiği verilere göre, SGK, 2022 yılında söz konusu proje kapsamında yapılan denetimlerde 711 sahte işyeri ve 35 bin 612 sahte sigortalı tespit etti. Sosyal güvenlik denetmenlerince yapılan denetimlerde ise 2 bin 513 sahte işyeri ve 124 bin 373 sahte sigortalı belirlenerek, gerekli cezai yaptırımlar uyguladı. Denetimler, 2023 yılı için de SGK tarafından başlatıldı.
İLK OLARAK MADDİ CEZA VERİLİYOR
SGK’nın tespitleri kapsamında sahte sigorta yaptıran kişinin ilk olarak sigortanın iptali ve var ise, emekli maaşının kesilmesi cezası veriliyor. Bununla da sınırlı kalmayan SGK, bugüne kadar vermiş olduğu aylık ve tedavi için yapılan tüm harcamaların faiziyle birlikte geri alınmasını sağlıyor. Sahte sigorta gösteren kişinin diğer cezası ise, oldukça ağır oluyor.
SONRASINDA HAPİS CEZASI İSTENEBİLİR
Maddi kısımlar hallolduktan sonra, bir başka husus daha var. O da sahte sigorta yaptıranlar ile fiilen çalışmayan kişileri sigortalı gösteren işverenlerin Türk Ceza Kanunu’na göre cezalandırılması halinde; “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “özel belgede sahtecilik” hükümleri kapsamında hapis cezası alması. İlgili maddelere göre, bu suçları işleyen kişiler 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Daha fazla okumak için Sigorta Türünüz Yanlış Gösterildiyse; Hapis Bile Yatmanız Mümkün! SGK, Denetimlere Başladı; Didik Didik İnceleyecek! İşte Detaylar… ziyaret edebilirsiniz.
medyazar.com