Kaygan Zemin
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Genel
  4. GÜNLÜKLER (22 Aralık 2023)

GÜNLÜKLER (22 Aralık 2023)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKMENİSTAN’DA DİN

Müslümanların Durumu

Henüz asr-ı saadet devrinde İslamiyet’le tanışan Türkmenistan bölgesi, Hz. Osman döneminde fethedilmiş ve böylece hicrî 1. yüzyıldan itibaren İslam coğrafyasına dahil edilmiştir. Gerek Orta Asya coğrafyasındaki fetih hareketlerinin karargah noktası olması, gerek Türk-İslam medeniyetinin gelişerek yayıldığı bölge olması bakımından büyük önem taşıyan Türkmenistan, günümüze kadar bir İslam beldesi olarak varlığını sürdürmüştür.

Günümüzde ülkede halkın büyük bir bölümü Müslümandır ve Hanefî mezhebine mensuptur. Sovyet rejimi sırasında nüfus içerisinde çok daha yüksek olan Rusların oranı, son yıllarda giderek azalmakta, böylece ülkede Müslümanların oranı da her geçen yıl artmaktadır.

Türkmenistan, Orta Asya coğrafyasında halkı Müslüman olan diğer ülkeler gibi, Sovyetler Birliği döneminde büyük bir dinsizleştirme politikasına maruz bırakılmış ve halkın inanç değerleri, gelenekleri ve dini yaşantılarından uzaklaştırılması için çok katı uygulamalar hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda ülkedeki camiler kapatılmış, dinî eğitim yasaklanmış, halkın ibadet özgürlüğü engellenmiş, komünist rejimin dayattığı materyalist anlayış ve yaşam biçimi yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Buna karşın Türkmenistan halkı dinî duygularını korumayı başarmış ve Müslümanlık Türkmenistan’ın temel vasıflarının başında gelmeye devam etmiştir. Ancak Sovyet rejimi tarafından 70 yıl süreyle uygulanan bu katı politikalar halkın dinî tecrübe ve geleneklerinden ayrı düşmesine, din anlayışının ve yaşantısının tahrip ve tahrif edilmesine yol açmıştır.

[Türkiye’ye çalışmaya gelen Türkmenlerde ne yazık ki sinsi bir Sovyet etkisi hâlâ süregelmektedir. Türk örf ve adetlerimizin bir kısmı hariç Müslümanca yaşayan birine rastlamadım. Bir de bize göre daha metalik/ paracıl (Buna sebep çalışıp paralı olarak yurduna dönme arzusu olabilir.) davrandıklarını not etmek gerekir.]
***

GÜNLÜKLER (22 Aralık 2023)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!