20 Ekim Tarihte Bugün

Old parchment scroll, ancient paper banners

 

1827 – Navarin Deniz Muharebesi: İngiliz, Fransız, Rus birleşik filosu, Yunanistan açıklarında Navarin’de Osmanlı İmparatorluğu donanmasını tahrip etti.

1921 – TBMM ile Fransa hükümeti arasında Ankara Antlaşması imzalandı.

1951 – Birinci Akdeniz Oyunları sona erdi.

1984 – Bilkent Üniversitesi kuruldu.

1998 – Türkiye ile Suriye arasında Adana Mutabakatı imzalandı.

🎂Doğumlar Christopher Wren (d. 1632) Elfriede Jelinek (d. 1946)

🪦 Ölümler Shigeru Yoshida (ö. 1967)

 

ARİHTE BUGÜN ANKARA ANLAŞMASI

Ankara Anlaşması (20 Ekim 1921), TBMM ve Fransız Hükûmeti arasında Türk-Fransız Cephesi’ndeki faaliyetleri durdurmuştur. TBMM yönetimindeki bölgenin güney sınırının taslak olarak belirlenmesine karar verilmiştir, ama asıl politik kararları Lozan Antlaşması’na bırakmıştır.

 

ADANA MUTABAKATI Adana Mutabakatı, Türkiye’ye Suriye üzerinden düzenlenen PKK saldırılarının artması ve terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a Suriye’nin sığınma hakkı vermesi nedeniyle iki ülke arasında gerilen ilişkiler üzerine 20 Ekim 1998 tarihinde Türkiye heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ile Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Bedir Hasan tarafından Adana’da imzalanan mutabakattır.

 

TARİHTE BUGÜN DOĞUMLAR Christopher Wren (d. 20 Ekim 1632 – ö. 25 Şubat 1723) 17. yüzyıl İngilteresi’nde yaşamış tasarımcı, gök bilimci, geometri uzmanı ve çağının en tanınmış mimarlarındandır. 1666 Büyük Londra Yangını’nın ardından ortaya çıkan tahribattan sonra, St Paul Katedrali’nin de aralarında bulunduğu 53 Londra kilisesinin yanı sıra birçok kamu binasını tasarlamıştır. Royal Society adını verdiği eğitim akademisini kurmuş ve 1680-82 yılları arasında da başkanlığını yapmıştır. Isaac Newton ve Blaise Pascal yürütmüş olduğu çalışmaların üzerine yeni yorumlar getirmişlerdir
TARİHTE BUGÜN ÖLÜMLER Şigeru Yoşida (d. 22 Eylül 1878 – ö. 20 Ekim 1967), Japon siyaset adamı. Ülkede Müttefik işgalinin sürdüğü ve yeni demokratik kurumların kurulmaya çalışıldığı II. Dünya Savaşı sonrası geçiş döneminde beş kez başbakanlık yapmıştır
Exit mobile version