“Hayatta kalacak olanlar en güçlü veya en zekiler değil, değişimi en iyi yönetebilenlerdir.” Steve Magness, The Science of Running
Zihinsel çeviklik oluşturmak anlamlı sorular sorarak, içgörüler üreterek ve durumları daha iyi zihinsel netlikle analiz ederek daha akıllıca akıl yürütme yeteneğini içerir.
Her senaryoyu zihninizde canlandırıp planlayamazsınız ancak esnek düşünmeyi öğrenebilirsiniz. Değişken bir iş atmosferinde belirsizlik içinde gelişmek için,
Konfor Alanınızın Dışına Bilinçli Olarak Çıkış:
Kendinizi yeni veya sizi rahatsız eden şeyler yapmaya zorlamak, beyninizi rahatsızlığı hayatın bir parçası kabul etmeye ayarlar; değişimi bir tehdit olarak görmeyi bırakır, çeşitli fikirlere daha açık hale gelir ve kaçınmak yerine karmaşıklığı yönetmeyi öğrenirsiniz.
Beyniniz güçlü duygularla boğulmadığında, net düşünebilir. Farklı fikirler arasında hareket edebilir ve olayları esnek şekilde yanıtlayabilirsiniz.
Beyniniz bir meydan okumayı sever ve sık sık meydan okumak onu zihinsel olarak çevik tutacaktır.
Birden Fazla Cevap Bulma Alıştırması:
Bir soruna çözüm ararken çoğumuz akla gelen ilk en iyi fikre razı oluruz. Alternatifleri araştırmak veya diğer bakış açıları için insiyatifi pek kullanmayız. Zihinsel çeviklik, bir soruna birden fazla çözüm aramak, artıları ve eksileri tartmak, o an için en iyiyi belirlemek, harekete geçmek ve devam etmek için merak oluşturmayı gerektirir.
Kendi sınırlamalarınız içinde çalışmadığınızda, dünyayı artık sınırlı bir nehir gibi değil, herkese yetecek sonsuz bir okyanus gibi görürsünüz.
Yaratıcı Düşünme Becerileri:
Merak ve onu yapıcı bir şekilde ifade etme yeteneği, yetişkin olduğunuzda bile sahip olunması gereken harika bir beceridir. Olaylara farklı bakmanızı ve sorunlara yeni çözümler bulmanızı sağlar.
Merak duymadan, statükoyu kabul eder ve işlerin yalnızca belirli bir şekilde yürüdüğünü varsayarsınız. Merakınızı gizli tutarsanız ve onu serbest bırakamazsanız, zihinsel olarak çevik olamazsınız.
Zihinsel Enerjinizi Bilinçli Harcama:
Kontrolünüzün dışındaki olaylara, koşullara ve koşullara odaklanmak, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olur; zihniniz sorun ile meşguldür, olasılıkları değerlendiremez. Varsayılan tepkinizi yapıcı davranmaya kaydırmak, sorumluluk almak, eylemlerinizi yönetmeyi öğrenmek, zihinsel enerjinizi ve neyin kontrolünüz altında olduğunu öğrenmek ile gelişen bilinçli bir çaba gerektirir.
Büyüme Zihniyeti:
Kişiliğinizin sabit olduğuna ve çabanın onu değiştiremeyeceğine inandığınızda, zaten yenilgiyi kabul edersiniz. Carol Dweck bunu sabit zihniyet olarak adlandırır. Sabit zihniyet zamanla değişemeyeceğinize inandırarak potansiyelinizi gerçekleştirmenizi engeller; büyüme zihniyeti ise olmak istediğiniz kişiye kendinizi şekillendirme gücü vererek öğrenmenizi ve büyümenizi sağlar.
Zihinsel çeviklik, her şeyden önce öğrenebileceğiniz, büyüyebileceğiniz ve gelişebileceğiniz inancını gerektiren belirsizliğe uyum sağlayabilmekle ilgilidir.
Zihinsel Çeviklik için Diğer Bazı Öneriler:
Şimdi, zihnin bazı statik alanlarını harekete geçirmek için bazı etki oyunları ve aktiviteleri önereceğim.
Bu tür oyunlar ve hareketler, hali hazırda ortalama yaşını almış veya erişkinlik yaşına yaklaşan bir kişiye önerilebilir;
- Bulmacalar, düşünceleri ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur, bir kelime hazinesi envanteri yapmanıza izin verir. Bir bulmaca yapıldığında, bilgiye yaklaşmak için beyinde düşünmeye ve zihni harekete geçirmeye çalıştığı tepkiler yaratmaya çalışır.
- Alfabe çorbası, anlamı ne olursa olsun kelimelerle dikkat çekmek ve zihindeki görsel süreçleri harekete geçirmek için çok iyi olan bu oyunlar, daha hızlı yanıt verilmesine ve eylemlerin kısa sürede çözülmesine yardımcı olur.
- Zeka testi, kendini tanıma düzeyini takdir etmek, zihnimizin bir şeyleri ne kadar hatırlayabildiğini ve belirli sorunları nasıl çözebileceğimizi gözden geçirmek için muhteşemdir.
- Mantık oyunları, ilk bakışta basit gibi görünen problem çözme yoluyla çözüm üretme amacı ile düzenlenmiştir. Zihni harekete geçirmek ve formda tutmak için harikadırlar.
- Matematik problemleri, bir tür endişe oluşturabilecek bir alıştırma olsa da, memnuniyeti artırmak ve sayılara ne kadar hakim olduğumuzu kontrol edebilmek amacıyla oluşturulmuş çok eğlenceli Matematik oyunları var.
- Hikayeleri okuyun, bu eylem üreticiliği ve hayal gücünü geliştirmeyi, düşüncelerin sizi ilginç hikayelerle ilgili görselleştirmeler oluşturmaya ve yönlendirdiği hikayeleri ve maceraları okumaya devam ettirmeye çalışır.
Eğer her şeye rağmen zihin dağınıklığınız geçmiyor ve zihinsel çevikliği sağlayamıyorsanız mutlaka bir profesyonel yardım almalısınız. Bunun için telefon veya whatsapp ile ulaşabilirsiniz. 0544 7243650 den haydi şimdi beni arayın.
How Do We Become Mentally Agile?
“Those who will survive are not the strongest or the smartest, but those who can best manage change.” Steve Magness, The Science of Running
Building mental agility involves the ability to reason more intelligently by asking meaningful questions, generating insights, and analyzing situations with better mental clarity.
You can’t envision and plan every scenario, but you can learn to think flexibly. To thrive in uncertainty in a volatile work atmosphere,
Consciously Getting Out of Your Comfort Zone: Forcing yourself to do things that are new or that make you uncomfortable sets your brain to accept discomfort as part of life; you stop seeing change as a threat, become more open to a variety of ideas, and learn to manage complexity instead of avoiding it. When your brain isn’t overwhelmed with strong emotions, it can think clearly. You can move between different ideas and respond flexibly to events.
Your brain loves a challenge, and challenging it often will keep it mentally agile.
Practice Finding Multiple Answers: When looking for a solution to a problem, most of us settle for the first best idea that comes to mind. We don’t often take the initiative to explore alternatives or other perspectives. Mental agility requires searching for multiple solutions to a problem, weighing the pros and cons, determining the best for the moment, taking action, and building curiosity to move on.
When you don’t work within your own limitations, you no longer see the world as a limited river, but as an endless ocean that suffices for everyone.
Creative Thinking Skills: Curiosity and the ability to express it constructively is a great skill to have even when you’re an adult. It allows you to look at things differently and find new solutions to problems. Without curiosity, you accept the status quo and assume that things only work out a certain way. If you keep your curiosity hidden and can’t release it, you won’t be mentally agile.
Consciously Spending Your Mental Energy: Focusing on events, circumstances, and circumstances beyond your control makes you feel powerless; your mind is preoccupied with the problem, unable to evaluate the possibilities. Shifting your default reaction to being constructive requires a conscious effort that develops through taking responsibility, learning to manage your actions, learning your mental energy and what’s under your control.
Growth Mindset: When you believe that your personality is fixed and that effort can’t change it, you’re already accepting defeat. Carol Dweck calls this the fixed mindset. A fixed mindset prevents you from realizing your potential by making you believe that you can’t change over time; A growth mindset gives you the power to shape yourself to the person you want to be, allowing you to learn and grow.
Mental agility is about being able to adapt to uncertainty, which requires the belief above all that you can learn, grow, and improve.
Some Other Suggestions for Mental Agility:
Now I will suggest some influence games and activities to activate some static areas of the mind. Such games and movements may be offered to a person who is already of average age or approaching adulthood;
- Puzzles help develop thinking and memory, allow you to make a vocabulary inventory. When a puzzle is made, it tries to create responses in the brain that it tries to think and activate the mind to approach the information.
- Alphabet soup, very good for attracting attention with words whatever their meaning and stimulating visual processes in the mind, these games help to respond faster and solve actions in a short time.
- The intelligence test is great for appreciating the level of self-knowledge, reviewing how well our mind can remember things and how we can solve certain problems.
- Logic games are organized with the aim of producing solutions through problem solving, which seems simple at first glance. They are great for stimulating the mind and keeping it fit.
- While Math problems can be a kind of anxiety-provoking exercise, there are some very fun Math games created to increase satisfaction and check how well we have mastered numbers.
- Read stories, this action seeks to develop creativity and imagination, creating visualizations of interesting stories where thoughts lead you and keep you reading the stories and adventures.
If, despite everything, your confusion does not go away and you cannot provide mental agility, you should definitely seek professional help. You can reach this by phone or whatsapp. Call me now on +90544 7243650.
EKREM ÇULFA HOCAM’ ın sayesinde doğru müzikler dinlemeyi öğrendim teşekkür ediyorum👏👏
Bunalım, yersiz kuruntu, stres, çocuk eğitimi, sırdaş iyi arkadaş bulmak için doğru iletişim, ilişkide ayrılık aşamasında soru sormak hepsinin doktoru ekrem çulfa hocamdır,, yazar feyyaz gürbüz
Zira nasılsın sırta fazla yük bindiğinde bel ve sırt ağrısı başlarsa beyinde öyledir nekadar fazla sonuç alınmamış düşünceler beyne yorgunluk yapar,, zihin ve beyin birdir feyyaz gürbüz yazar,, efendim okuyan kardeşlerim iyi anne baba eğitimi için, çocuk eğitimi için çiftler arasında gerginlik psikoloji eğitimi, psikoloji danışmanlık profesör Dr ekrem çulfa hocamı herkese tavsiye ediyorum,,,