Loading...
tr usd
USD
-0.15%
Amerikan Doları
32,44 TRY
tr euro
EURO
-0.66%
Euro
34,74 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.34%
Euro Amerikan Doları
1,07 TRY
bist-100
BIST
2.05%
Bist 100
9.915,62 TRY
usd gau
Petrol
0.4%
Brent Petrol
89,37 USD
gau
GR. ALTIN
0.23%
Gram Altın
2.441,87 TRY
tr btc
BTC
-1.02%
Bitcoin
2.087.223,96 TRY
Kahveler ve Alıntılar

KOLOMB’UN YUMURTASI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kolomb bir gün, bir İspanyol beyefendinin onuruna verdiği bir yemekteydi ve bu kişilerden birkaçı hazır bulundu. Gururlu, kendini beğenmiş arkadaşlardı ve çok geçmeden Columbus’u rahatsız etmeye başladılar.

“Denizin ötesinde garip topraklar keşfetmişsiniz” dediler. “Ama ne olacak? Bunun neden bu kadar çok konuşulması gerektiğini anlamıyoruz. Okyanusta herkes yelken açabilir; ve tıpkı sizin yaptığınız gibi, diğer taraftaki adalar boyunca herkes kıyıya vurabilir. Dünyadaki en basit şey.” devamında İspanyol soyluları “Siz Amerika’yı keşfetmemiş olsaydınız da burada orayı keşfedecek birçok kişi var” demişlerdir.

Karşılık olarak saldırmak yerine, Kolomb bir yumurta istemiş ve “Siz ekselanslarına iddia ediyorum ki içinizden hiç kimse yumurtayı hiçbir yardım olmadan masanın üstünde dik durmasını sağlayamaz” diyerek bahse girmiştir.

Orada bulunanlar yumurtayı dik bir şekilde koymayı deneyip bir türlü başaramadı. Bunun üzerine Kolomb yumurtayı eline aldı ve hafif bir vuruşla yumurtanın sivri ucunu kırıp yumurtanın dik bir şekilde durmasını sağladı.

“Beyler,” dedi, “imkansız olduğunu söylediğiniz şeyi yapmaktan daha kolay ne olabilir? Nasıl yapılacağı gösterildikten sonra herkes yapabilir . “

Orada bulunanlar “Bu şekilde yapması kolay! Bunu böyle ebem de yapar.” minvalinde söylenince, Kolomb cevabı yapıştırmış: “Şüphesiz, zor olan da bunu yapmayı düşünebilmektir…”

RAE’ye göre (Real Academia Española – Kraliyet İspanyol Akademisi), Kolomb’un yumurtası, görünüşte büyük zorluklar içeren ancak ardındaki triği öğrenince kolaylaşan şeyler olarak tanımlanıyor. Bir nevi gerçekleşmesi basit ama daha önce kimsenin gerçekleştiremediği fikirleri betimlemek için kullanılıyor.

Ayrıca, İspanya’nın İbiza Adasında Christopher Columbus (Kristof Kolomb) adına anıt şeklinde bir yumurta sergilenmektedir.

KOLOMB’UN YUMURTASI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!