Loading...
tr usd
USD
0.2%
Amerikan Doları
32,50 TRY
tr euro
EURO
0.48%
Euro
34,91 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.25%
Euro Amerikan Doları
1,07 TRY
bist-100
BIST
1.69%
Bist 100
10.082,77 TRY
usd gau
Petrol
-1.11%
Brent Petrol
87,23 USD
gau
GR. ALTIN
0.13%
Gram Altın
2.441,74 TRY
tr btc
BTC
-1.21%
Bitcoin
2.034.688,72 TRY
Kahveler ve Alıntılar

OSMANLI ÇARŞI GELENEĞİ (3)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OSMANLI ÇARŞI GELENEĞİ (3)
FÜTÜVVETİ KİM BİLİR?

Fütüvvet, köken olarak “Hilfu’l- Fudül gibi Efendimiz s.a.v. nin övgüyle bahsettiği oluşumlardan ilham alarak hicri II. asırda şekillenmeye başlamış: yiğitlik, cömertlik, kahramanlık ilkelerine dayalı teşkilattır. Önemli alim ve velilerin yazdığı “fütuwetnamelerle ilkeleri yazılı hale getirilmiştir. İmam Kuşeyri ks. de Risale’sinde fütüvvetin tasavvufla yakın ilişkisini ömekler.

Hem futüvvet hem AHİLİK teşkilatları müntesiplerine kendilerinden önce halkı öncelemelerini, Hak için halka hizmeti şiar edinmelerini, İslâm ahlâkından taviz vermeden yaşamalarını, misafire, garibana kucak açmalarını öğretirlerdi. Şehirlerde tekke ve zāviyeleri ile halkın hizmetinde idiler. Gündüzleri her biri kendi mesleğini icra ederken geceleri tekkelerinde ilim ve zikir meclisleri kurarlardı.

Ahiler, Moğol istilaları ile Anadolu’ya kaçıp gelen Türk boylarının her ihtiyacına koşar, onların Anadolu’yu yurt tutmaları, yerleşip çoğalmaları için her türlü yardımı yaparlardı. Özellikle kurdukları ticarî örgütlenme ile işinin ehli müslüman zanaatkârların yetişmesine öncülük etmişlerdi. Esnaf olacak gençler sıkı bir eğitime alınırdı. Çıraklık ile başlayıp daha sonra kalfalığa ardından da ustalık seviyesine gelemeyenler esnaf olamazdı. Bu kadarla da kalmaz, sıkı denetim mekanizması ile esnafın yanlış yapmasına fırsat verilmezdi. Uzun yıllar eğitim sürecinden geçmiş ustalığı hak etmiş gençlere yapılırdı. İslâm ahlâkı ticaretin her alanında hassasiyetle korunurdu.
(Alıntı)

OSMANLI ÇARŞI GELENEĞİ (3)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!