Tarihte Bugün 🗓️:
🗓TARİHTE BUGÜN
24 Ekim:
1912 – Kumanova Muharebesi, Sırp zaferi ile sonuçlandı.
1945 – Birleşmiş Milletler Antlaşması yürürlüğe girdi ve BM kuruldu.
1970 – Salvador Allende, Şili cumhurbaşkanı seçildi.
1998 – Deep Space 1 uzay aracı, gelişmiş teknolojileri test etmek için uzaya fırlatıldı.
2003 – Concorde’un son uçuşu New York ile Londra arasında yapıldı.
🎂DOĞUMLAR
Christoph Daum (d. 1953)
🪦ÖLÜMLER
Tycho Brahe (ö. 1601)
Gene Roddenberry (ö. 1991)
🗓 TARİHTE BUGÜN
1️⃣ Kumanova Muharebesi
Kumanova Muharebesi (Makedonca ve Sırpça: Кумановска битка) 23-24 Ekim 1912 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarının Sırbistan Krallığı’na yakın bölgesinde (Kumanova) yapılan bu muharebe Birinci Balkan Savaşı’nın başlıca muharebelerinden biridir. Savaş başlangıcından sonra kısa sürede Sırpların kazandığı önemli muharebelerden biri olup bu bozgun sonrası, özellikle firar eden askerlerden kaynaklı; ağır insan gücü kayıpları nedeniyle; Osmanlı yönetimi Vardar Ovası ve Makedonya’nın büyük kısmını, artlarında büyük miktarda top ve savaş malzemesi bırakarak terk etmek zorunda kalmışlardır.
🗓 TARİHTE BUGÜN
2️⃣ Birleşmiş Milletler Antlaşması
Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945’te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini “adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş” olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945’te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması’dır.
Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibarıyla üyeliği kaldırılan Vatikan ve değiştirilen Çin son katılan üye Güney Sudan dahil 193’e ulaşmıştır. Örgütün yönetimi New York’ta bulunan genel merkezinden yürütülür ve üye ülkelerle her yıl düzenli olarak yapılan toplantılar yine bu genel merkezde gerçekleştirilir.
🗓 TARİHTE BUGÜN
3️⃣ Deep Space 1 Fırlatılması
24 Ekim 1998’de fırlatılan “Deep Space 1” uzay aracı, birincil bilim hedefi olan asteroitin 9969 Braille yanından geçiş yaptı. Görev, kuyruklu yıldız 19P/Borrelly ile karşılaşmayı ve daha ileri mühendislik testlerini içerecek şekilde iki kez genişletildi. İlk aşamalarındaki ve yıldız izleyicisiyle ilgili sorunlar, görev yapılandırmasında tekrarlanan değişikliklere yol açtı. Asteroitin yanından geçişi yalnızca kısmi bir başarı olsa da, kuyruklu yıldızla karşılaşma değerli bilgiler elde etti. Gemideki on iki teknolojiden üçünün, görevin devam etmesi için taşıyıcı roketten ayrıldıktan birkaç dakika sonra çalışması gerekiyordu.
Deep Space serisi, Ocak 1999’da Mars Polar Lander üzerine bindirilerek fırlatılan ve Mars’ın yüzeyine çarpması amaçlanan Deep Space 2 sondaları (temas kesilse ve görev başarısız olsa da) tarafından devam ettirildi. Deep Space 1, geleneksel kimyasal roketler yerine iyon tahriki kullanan ilk NASA uzay aracıydı.