Loading...
tr usd
USD
0.17%
Amerikan Doları
32,22 TRY
tr euro
EURO
0.16%
Euro
35,15 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.03%
Euro Amerikan Doları
1,09 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.158,63 TRY
usd gau
Petrol
0.44%
Brent Petrol
83,11 USD
gau
GR. ALTIN
0.2%
Gram Altın
2.472,62 TRY
tr btc
BTC
-0.56%
Bitcoin
2.128.464,81 TRY
Kahveler ve Alıntılar

TOPAL MOLLA

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

1919 yılında Afganistan’ın yönetimini İngilizlerden bağımsız yürütme hakkını Ravalpindi savaşı ile kazanan Emanullah Han, 1923’de kendisini Afgan Emiri ilan eder. Afganistan üzerinde ekonomik yaptırımlarını kaybetmek istemeyen İngiltere, Lawrence tipi bir İngiliz ajanını görevlendirir ve Emanullah Han‘ı yıkmak için harekete geçerler.

 

1920 yılında Topal Molla, Afganistan’da önce kendisine bir tekke kurar ve ilk müritleri de yanında getirdiği İngiliz casusları olur.

 

Topal Molla lakaplı İngiliz ajanı ile birlikte gelen, görevli diğer İngiliz ajanları, Topla Molla hakkında kerametler anlatmak üzere Afganistan’ın dört bir yanına dağılırlar. Köy köy, kasaba kasaba gezerek Topal Molla’nın kerametlerini cahil halka anlatırlar.

 

Etrafa dağılan kendilerini mürit olarak tanıtan İngiliz ajanları “şöyle büyük bir evliya, böyle büyük bir ulema” şeklinde Topal Molla’nın reklamını yaparlar.

 

Köy köy, kasaba kasaba gezen casus müritler Topal Molla’nın kerametlerini tüm Afgan halkına anlatırlar. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde binlerce müridi olur Topal Molla’nın. 3 yıl içerisinde sayısı yüz binleri aşan mürid toplar etrafına.

 

Üç yıl gibi çok kısa bir zaman içinde Topal Molla’nın müritlerinin sayısı 200 bine ulaşır ve 1925 yılına gelindiğinde daha da artarak 300 bini aşar.

 

Topal Molla Tarikat şeyhi olarak geniş bir çevre ve etki alanına sahip olduktan sonra ülkesini bağımsız yönetmeye çalışan Emir Emanullah Han’a karşı, mürid’lerini kışkırtır.

 

Devlet yönetiminde yolsuzluk yapıldığını, ahlaksızlık ve israfın çok olduğunu, hükümete ve devletin başındaki Emanullah Han‘a karşı mücadele etmenin Farz olduğunu anlattığı mürid’leri ile beraber ülkeyi iyice karıştırır.

 

Topal Molla, istediği güce ulaşınca Afgan emirine karşı ayaklanma başlatır. Bir yıl içinde büyük katliamlar yapılarak oluk oluk kan akıtır.

Afgan Kralı Emanullah’ın ülkesinden kaçmaktan başka çaresi kalmamıştır.

Ülkenin menfaatini düşünen Kral, 1929’da ülkesinden ayrılır.

 

Emanullah Han ülkesinden ayrılırken Afgan sınırına geldiğinde yanına bir adam sokulmuş ve çok güzel konuştuğu Urduca’sıyla sormuş:

“Beni tanıdın mı? Ben meşhur Topal Mollayım. Afganistan’daki görevim bitti, İngiltere’ye dönüyorum.”

 

“Seni tanıdım !” demiş kral.

“Ben senin İngiliz casusu olduğunu biliyordum. Fakat halkıma o kadar çok tesir etmiştin ki, senin casus olduğuna onları bir türlü ikna edemedim ve inandıramadım.“

 

Sarıklı ve sakallı Topal Molla sakalını kesmiş, sarığını atmış, başına silindir şapkasını oturtmuş ve İngiltere yoluna koyulmuştur.

 

Böylece İngiltere, 1919 yılında, İngilizlerden bağımsızlık hakkını Ravalpindi savaşı ile kazanan Afganistan’dan öcünü almış olur; tıpkı 1. Dünya Savaşı yıllarında Arapları Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklandırmak için İngiliz ajanı Thomas Edward Lawrence’ı din adına kullandığı gibi.

 

***

Ülkemizde de her zaman Topal Molla’lar olmuştur.

Kimisi politikacı, kimisi din adamı, kimisi de ilim adamı olarak kendisini tanıtır ve toplumu o göreviyle zehirleyerek birlik ve beraberliği bozar.

Her şeyin bir fitneden ibaret olduğunu ve aslında O’nun zehirli biri, yani bir hain olduğunu anlatırsın ama ya anlayan çıkmaz, ya kimse anlamak istemez, ya da anlamasalar bile seni hain ilan ederler.

 

Sonuçta salt doğruları söylediğin için yalnız kalmana sebep olurlar.

 

Ama olsun, görevini yerine getirmiş olmanın verdiği huzurlu, onurlu ve mutlu bir yalnızlık, aldatılmaktan ve gerçek bir hain olmaktan her zaman daha değerlidir.

 

Düşünmek, sorgulamak, eleştirmek ve bunların sonucunda hainlere biat etmemek, çok önem arz etmektedir.

 

Çünkü Topal Molla’lar, sorgulayıp eleştiren beyinlere üşüşemez.

 

Sevgiyle kalın…

 

MERAKLISINA NOT:

 

Emir Emanullah Han,Kurtuluş Savaşımız esnasında Türkiye’ye büyük maddi yardımda bulunmuş, Onun teşviki ile Afgan kadınlar da altın takılarını göndermişti. Emir Emanullah Han, Atatürk hayranıydı ve onu örnek alıyordu. Bu durum İngilizleri rahatsız etti ve meşhur İngilizler dalavereleri başladı.Sonuç olarak: İslamı kullanarak, Afganistan’da darbeyi yapan aslında İngiliz ajanı Topal Molladır.

 

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ilk ziyaret eden Devlet Başkanı Afganistan Kralı Emir Emanullah Han olur. Kral, batılı ülkelerin başkent nasıl olsa İstanbul’a taşınır düşüncesiyle büyükelçilik bile açmakta isteksiz davrandıkları Ankara’ya 20 Mayıs 1928’de eşiyle birlikte gelir ve bir hafta boyunca Atatürk’ün konuğu olur. Ziyaretten önce, o zamana kadar hiçbir yabancı devlet başkanı veya kral ağırlanmamış olan Ankara’da büyük bir seferberlik başlar. Henüz yapılmış olan Ankara yolları başka yerlerden sökülüp getirilen ağaçlarla ağaçlandırılır, Ankara Palas’ın yapımına hız verilir. Otel büyük bir hızla bitirilir ve döşenir. Ankara’nın ilk ve o dönemde tek modern oteli olan Ankara Palas’ın ilk konukları Emir Emanullah Han, eşi ve Afgan heyeti olur. Yeni Türkiye’de yapılanlardan etkilenen Emir Emanullah Han ile 22 Mayıs 1928’de Türkiye-Afgan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalanır. Ziyaret sırasında Türkiye ile Afganistan’ın, elçiliklerini karşılıklı olarak büyükelçilik düzeyine çıkarması kararlaştırılır.

 

Afgan Kralı, Atatürk’ten aldığı ilhamla ülkesinde reformlar yapmaya yönelir. Ancak Atatürk, Afganistan’ın Asya’nın ortasında olduğunu belirterek, Büyükelçimiz vasıtasıyla Emir Emanullah Han’a çok dikkatli ve çok temkinli olması yönünde mesaj gönderir.

 

Atatürk’ün uyarısından bir süre sonra Afganistan’da Topal Mollanın gerici ayaklanması patlar. Gerekçe; eğitim için Türkiye’ye gönderilmek üzere seçilen 15-20 kişilik kız öğrenci grubu için Dinsiz Emir Emanullah kızlarımızı kâfirlere peşkeş çekecek diye çıkarılan söylentidir. Güney’deki aşiretler ayaklanırlar, isyancılar Kabil’e doğru yürümeye başlar.

 

Kabil’de bulunan Türk askeri heyeti, Emir Emanullah Han’ı Türk vatanını müdafaa eder gibi, hayatlarını ortaya koyarak korumakla görevlendirilir. Ancak isyancılar Kabil’e girer. Emir Emanullah Han kadın kılığında 1929’da Kabil’den kaçar ve Roma’ya yerleşir. Zaman zaman Türkiye’ye gelerek Atatürk’le de görüşür. İngiltere 1919 yılında, Afganistan, İngilizlerden bağımsızlık hakkını Ravalpindi Savaşı ile kazanan Afganistan’dan öcünü almış olur. Topal Molla Devrimi, bu emperyalist oyunlara ilginç örneklerden birisidir.

 

Sonuç olarak İngiliz ajanına İslami (!) darbe yaptırıldı.

 

Tarih, ders almayanlar için tekerrürden ibarettir…

 

Araştırma ve Derleme:

Armağan V.BİLGİN

 

Kaynak:

*M.Sıddık Gümüş-İngiliz Casusunun İtirafları /Kitap/Hakikat Kitabevi

*A.Kemal Gül-Topal Molla Olayı/Aydınlar Ocağı Dergisi(26.04.2022)

*Zeki Şan-Afganistan’ı Yıkan İngiliz Ajanı Topal Molla/Haber274(18.09.2023)

TOPAL MOLLA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Giriş Yap

Medyazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!